Mit kell tudni a pikkelysömör speciális lokalizációiról?

2444
HOZZÁSZÓLÁS:

A hajas fejbőr az egyik típusos pikkelysömör elhelyezkedési terület. A tünetek az enyhe foltos formától kezdve, vaskos ezüstös pikkellyel, sapkaszerűen borított fejbőrig terjedhetnek.

Egyik jellegzetes, klinikai megjelenési forma a pszoriázisos koronának (corona psoriatica) nevezett tünet, amikor a homlok, hajas fejbőr határon figyelhető meg a gyulladt, hámló, fokozatosan terjedő, koronaszerűen elhelyezkedő bőrtünet.

Enyhébb esetekben csak a fül mögött, a tarkótájon figyelhetők meg kisebb-nagyobb beszűrődést mutató elváltozások. A pikkelysömör hajhullást, és főként maradandó kopaszságot nagyon ritkán okoz.

További megjelenési formák

A nemi szerveken és a nagyhajlatokban (hónalj, ágyékhajlat, farvágány) elsősorban élesztőgombás fertőzés provokáló hatására alakul ki a betegség. A kiinduló gombás fertőzés gyakori, erőteljes izzadás, nem kellő tisztálkodás, esetleges cukorbetegség megléte miatt jön létre.

Az összefekvő területek miatt az egyébként jellemző hámlás csaknem teljesen megszűnik. A gomba és baktérium elleni kezelésre nem reagál. Gyakran az elváltozások kiszáradnak, a környezetükben pedig fokozott izzadás figyelhető meg, mely a bőr felázását és kisebb hámhiányokat eredményezhet.

Speciális megjelenésű csoportba soroljuk a tenyéri és talpi elhelyezkedést.

Egyes esetekben a típusos foltos pikkelyes formában észlelhetők, máskor ekcémára emlékeztető az egész testtájat érintő, száraz hámló megbetegedés. Az alkar és a lábszár irányába kesztyű- és zokniszerűen felhúzódhat.

A vaskos pikkelyképződés esetén fájdalmas, mély hasadékra emlékeztető berepedések keletkezhetnek. Sok esetben munkavégzési képtelenséggel társul.

Pikkelysömör a körmökön

Nagyon típusosak a betegségre a körömelváltozások. A körömágyon, a bőrhöz hasonlóan pikkelyfelszaporodás figyelhető meg, mely a körmökön „olajcsepp-tünet” formájában jelentkezik. A normális körömlemez alatt, sárgásszürke felrakódás alakul ki.

Extrém mértékben olyan fokú lehet a szaruképződés, hogy a köröm elemelkedik, megvastagodik, morzsalékony anyaggal kitöltött lesz, vagy megkeményedik, súlyos esetben akár fogási, vagy a lábon cipőviselési nehézséget is okozhat. Nagyon fontos elkülöníteni a köröm gombás megbetegedésétől. Pikkelysömörös betegekben a gombás fertőzés általában csak másodlagosan jön létre a megvastagodott körmön, és nem annak kialakulásáért felelős.

A másik sokkal finomabb, de gyakrabban megtalálható tünet a köröm „gyűszűszerű” pontozottsága. Kialakulásának oka a köröm mátrix érintettsége (a köröm termelésért felelős, osztódó sejtek csoportja). A pöttyözöttség mellett a körömlemez szétválását, hosszanti irányba történő berepedését, elszíneződését, időnként csíkszerű bevérzését figyelhetjük meg.

A körömtünetek fontossága óriási. A nagyon enyhe bőrtünetek mellett meglétük a diagnózis felállításában nyújt segítséget.

2444
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27116
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]